Archeologiespel Tiel

Het afgelopen jaar (2022) heeft het Flipje en Streekmuseum samen met de BATO een archeologiespel ontwikkeld: De verloren stad Tyla.

Doel van het spel: de bezoekers gaan opzoek naar de verloren stad Tyla. Ze gaan in teams tegen elkaar spelen als concurrerende archeologiebureaus in de stad Tiel. Het bureau dat de meest waardevolle opgravingen doet en vondsten opgraaft wint.

Het spelprincipe is gebaseerd op zeeslag of mijnenvegen. Er ligt een grote kaart van het centrum van Tiel met daaroverheen een raster. Deze kaart kun je zien als een soort adventskalender. In plaats van chocolatjes open je met de vakjes een plattegrond van Tiel rond 1000. Als de bureaus een opgraving doen, wordt er een vakje van de kaart geopend. Door het openen van het vakje krijgen ze steeds meer zicht op Tiel rond 1000. De bureaus kunnen bij de Gemeente (de spelleider) opgravingen aanvragen. 1 vakje opgraven kost 2 munten. Deze munten kunnen de leerlingen verdienen door onderzoeksvragen op te lossen in het museum.

 

We kiezen voor een frisse aanpak die qua presentatievorm en activiteit past bij de jonge doelgroepen van nu. Het spel zorgt voor een informele activiteit. Niet te zwaar, maar spelenderwijs krijgen de spelers mee hoe een archeologiebureau functioneert. En hebben ze de gelegenheid om met elkaar te praten en samen te werken. De onderzoeksvragen zorgen ervoor dat ze zelf op onderzoek gaan in het museum. De vragen bestaan uit verborgen puzzels, raadsels en weetjes met een escapegame karakter en focussen op onze archeologische collectie. De objecten worden niet op zichzelf behandeld, maar binnen een context: bloeiperiode van de handelsstad Tiel. Door de onderzoeksvragen en de opgraving krijgen de spelers een steeds completer beeld van de verloren stad.